Loading...

Suntem aici pentru a fi împreună!

Terapie prin muzică și dans la copiii cu CES

Muzica şi dansul sunt eficiente în relaxarea psihică şi fizică a elevilor cu C.E.S., în plus antrenează organismul, eliberând energia negativă. Natura non-verbală, creativă şi afectivă a muzicii facilitează autocunoaşterea, exprimarea Eu-lui, comunicarea şi dezvoltarea personală a elevilor cu C.E.S.

Terapia prin mişcare şi dans pentru elevii cu C.E.S începe cu dezvoltarea senzorio-motorie şi perceptuală şi integrarea acestor informaţii. Abia apoi se continuă cu formarea schemei corporale şi dezvoltarea conceptului de sine.

La elevii cu C.E.S, terapia prin dans este un mod de exprimare, de exteriorizarea sentimentelor, este un instinct primar pe care toţi elevii îl au şi prin acest instinct se obţine mişcarea corpului ducând la creşterea tonusului muscular, a coordonării şi echilibrului şi a mobilităţii articulare.

,,DANS ŞI MIM” este un atelier dedicat elevilor cu dizabilităţi din cadrul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Cluj-Napoca. În cadrul acestui atelier se desfăşoară diverse activităţi de tarapie prin muzică-dans şi activităţi de pregătire a unor manifestări cultural-artistice. Atelierul este coordonat de către profesor-educator Caba Iulia şi Miron Maria Claudia şi se desfăşoară de 2 ori pe săptămână.

 Elevii înscrişi la acest atelier au participat la Festivalul Internaţional ,,Flori de mai” ediţia a VII-a la Oradea cu sceneta ,,Magie şi dans în junglă”.“Flori de mai” este un festival concurs dedicat copiilor cu dizabilităţi din învăţământul special şi copiilor cu CES integraţi în învăţământul de masă care a ajuns la a VII-a ediţie şi se desfăşoară pe 3 secţiuni după cum urmează: muzică-dans, teatru-dramă, expoziţie- decoraţiuni. Festivalul a devenit o tradiţie în învăţământul special din judeţul Bihor. La acest festival au participat zeci de copii cu nevoi speciale din România, Turcia, Polonia şi Ungaria. Trupa de ,,Dans şi Mim” a obţinut premiul I la secţiunea de muzică şi dans,  elevii fiind foarte entuziasmaţi de participare, premiul obţinut şi deplasarea la Oradea. 

 

un articol de Iulia Caba