
Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă, Cluj-Napoca este continuatoarea instituţiei de învăţământ pentru copiii cu deficienţă mintală din Cluj.
Documentele aflate în arhivă atestă înfiinţarea din anul 1929 a Şcolii pentru Copii cu boli mintale în care cuprinde în anul şcolar 1929 – 1930 un număr de 85 elevi dintr-un areal foarte întins cuprinzând chiar şi elevi din Chişinău şi Budapesta.
Urmărind modul de desfăşurare a activităţii remarcăm că în anul mai sus menţionat, pe care îl considerăm anul de debut al şcolii, elevii erau cuprinşi în trei clase primare, I, II, III, reprezentaţi pe baza duratei de şcolarizare parcursă de fiecare caz în parte anterior cuprinderii în această instituţie şi ca urmare se întâlnesc în clasa I copii cu 8, 9 sau chiar 10 ani cu grade de boli mintale diferite ca gravitate. Aceeaşi structură sub aspectul vârstei se întâlneşte şi în clasele a II-a şi a III-a.
Limba în care se desfăşura activitatea era cea oficială, limba română.
Registrul matricol cuprinzând perioada 1929 – 1941 atestă atât diversitatea tipurilor de deficienţă pe care le reprezentau copiii şcolarizaţi în această instituţie cât şi continuitatea activităţii instituţiei în această perioadă.
Nu se cunoaşte cu precizie care a fost modul de desfăşurare a activităţii în perioada 1941 – 1945. Admitem ideea că lipsa documentelor din această perioadă, care cuprinde şi perioada celui de al doilea război mondial, confirmă încetarea temporară a activităţii instituţiei.
Începând cu anul şcolar 1945 – 1946 şi 1946 – 1947 documentele atestă existenţa „Aşezământului pentru Ocrotirea Debililor mintal Cluj” cu clasele a II-a şi a III-a în limba română şi limba maghiară a căror colective de elevi prezintă aceleaşi caracteristici ca şi cele din perioada antebelică.
Lipsa documentelor şcolare pentru perioada 1947-1956 ne-a pus în imposibilitatea emiterii aprecierilor asupra modului de desfăşurare a activităţii aşezământului.
Din anul şcolar 1956 până în prezent documentele confirmă continuitatea activităţii Şcolii Speciale nr. 1 din Cluj-Napoca.
În anul 1993 începând cu data de 1 august în urma demersurilor directorului şcolii prof. Vasile Cismaşu, de a obţine aprobarea ca efectivul foarte mare de elevi şi cadre didactice să se scindeze, se înfiinţează două instituţii: Şcoala Ajutătoare nr. 1 Cluj-Napoca continuatoarea şcolii ajutătoare şi o unitate nouă Şcoala Ajutătoare nr. 2 Cluj-Napoca .
În prezent Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă din Cluj-Napoca îşi desfăşoară activitatea cu un număr de aproximativ 160 elevi, din care la 4 clase se aplică principiile pedagogiei curative şi totodată asigură servicii educaţionale în şcolile de masă pentru un număr de peste 400 elevi.
- Log in to post comments